En härlig tradition där stången ska kläs, det ska dansas och sjungas och givetvis ätas mat
Midsommar är en högtid många ser fram emot. Det är ett sätt att fira in lite välförtjänt ledighet, dagarna är varma och kvällarna blir längre. Man firar med sin familj eller kanske sina vänner.
Maten
Det traditionella midsommarbordet brukar bestå av färskpotatis som kokas med dill, alla möjliga sill sorter men kanske framför allt matjessill, gräddfil som blandas med gräslök, och såklart jordgubbar till efterrätt som ofta serveras med vispgrädde eller kanske vaniljglass.
Vissa utökar midsommarmaten med köttbullar, janssons, gravad lax, ja en stor del från påskbordet och/eller julbordet helt enkelt.
Annons:
Hitta alla bra midsommarsnapsvisor hos Sånghäfte.se
Snaps-en tradition till maten
En riktig midsommartradition är att dricka snaps innan, till och/eller efter maten. Alla har sina egna vis. Snaps är traditionellt en kryddad sprit som man dricker rent. Det finns såklart de som inte tycker om den sortens sprit men ändå vill vara med att ta en snaps, de brukar dricka något mildare.
De allra vanligaste snapsarna att ha med på midsommarbordet är något som är smaksatt med citrus eller fläder, till exempel Hallands fläder. Men klassikerna som Akvavit av något slag, Bäska droppar och Skåne finns ofta med dom också.
Det finns även de som gör sin egen snaps till midsommar. Oftast tar man en vanlig vodka och smaksätter med någonting som man själv tycker är gott. Det går att smaksätta med i stort sett vad som helst. Allt i från jordgubbar och fläder till dill. Vad man gör då är att man tar valfri ingrediens och lägger i en flaska eller burk som kan hålla tätt med ett lock, häller på spriten och eventuellt tillsätter lite socker. Sedan låter man det stå ungefär 3-7 dagar. Det enda man bör göra under tiden är att röra runt i det lite i bland.
Snapsvisor
Traditionen kring snapsvisor uppkom i den borgerliga akademiska miljön under andra hälften av 1800-talet. Då var det oftast studenter som sjöng snapsvisorna, det var först för ca 100 år sedan som det blev folkligt och riktigt populärt då spritransonering och motboken infördes.
Idag finns det en hel uppsjö av olika snapsvisor, men den kändaste av dom allihop är ”Hela går”, som faktiskt är hela 150 år gammal.
Det finns även andra vanliga som små nubbarna eller tänk om jag hade en liten nubbe. Söker man lite på internet kan man hitta några visor som är speciellt skrivna för just midsommar som till exempel Midsommarsup, sillefest och midsommarnubben.
Som underhållning till festen funkar alltid ett quiz, som detta midsommarquiz till exempel