Kräftsnapsvisor – Ingen kräftskiva utan snapsvisor

Kräftsnapsvisor – Jul och midsommar i all ära, men nämn ett tillfälle där det passar så bra att sjunga snapsvisor som på kräftskivan! I Sverige har vi kalasat på kräftor sedan medeltiden. Dock serverades kräftorna under 1500-talet och framåt sällan hela utan snarare som stjärnan i olika stuvningar, och då främst som något lyxigt man serverade kungligheter. Det var först mot slutet av 1800-talet som kräftätandet började göra sig känt på riktigt, även bland gemene man, och då i samband med sensommarens kräftfiske.

Vad serverar man till kräftorna?

Även om den fantastiskt goda kräftan är tillräcklig som den är, tackar man sällan nej till ett bord fyllt av välsmakande tillbehör. Det vanligaste att smaksätta räkorna med är dill, och något som går riktigt bra ihop med dina kräftor är potatis, ostar och chark, västerbottenpaj samt både hårt och mjukt bröd där den klassiska baguetten är en favorit. Då kräftskivan har blivit en sådan symbol för just Sverige är det fint att ställa ut små svenska flaggor på buffébordet som en extra stämningshöjare.

Snapsvisor till kräftkalaset

Något som är vida känt kring svenska festbord är den klassiska snapsvisan. Snapsvisan är nämligen helt unik för just Sverige, och utöver vårt avlånga land är det bara i det svenska Finland som man hittar på, och ofta hellre gärna än bra, unisont skrålar ut en nubbevisa innan man skålar och dricker snapsen tillsammans. En snapsvisa sjungs med fördel till en redan välkänd melodi, som ”Små grodorna” eller ”Blinka lilla stjärna” – då med en välanpassad text för den pågående kräftskivan. En annan oslagbar klassiker är ”Helan går”, som vid ett tillfälle i Moskva då Sverige 1957 vann VM i ishockey fick substituera för nationalsången, då snapsvisan var den allra flest kunde texten till. En snapsvisa ska vara kort, gärna få handla om att dricka ur sitt glas, och kanske även om att dricka lite för mycket. Även om snapsvisorna är en tradition i sig, så har det uppkommit förgrenade traditioner även inom ämnet. Spritmuseum har till exempel upprättat en tradition i form av en tävling där årets snapsvisa utnämns, och varje år hålls VM i snapsvisor – där bara Sverige och Finland står som tävlande länder.

Passande drycker till kräftskivan

Brännvin är ju den klassiska snapsen som finns i de glas vi höjer efter att vi sjungit våra älskade snapsvisor, men den kombineras gärna med annan dryck till maten som vitt och mousserande vin, öl och cider. Som alkoholfritt alternativ kan man med fördel servera en härlig äppelmust eller en läskande lemonad.

Kort och gott – oavsett var på året vi befinner hos finns nog alltid en liten extra längtan till ljumna sensommarkvällar, kräftfiske och fest i goda vänners lag. Skål!