I många år har man haft som tradition att sjunga snapsvisor vid högtider i Sverige. En högtid som hör dessa till är julen. På julen samlas man med nära och kära och äter ofta julbord innan julklapparna ska öppnas. På julbordet kan man ha all typ av mat som julskinka, Janssons frestelse, julvört, köttbullar, prinskorv, ris ala malta och mycket mer. Att äta julbord, sjunga julsnapsvisor och öppna julklappar är en gammal svensk tradition som hålls än idag, dock inte i samma utsträckning. Att sjunga julsnapsvisor, liksom snapsvisor vid andra högtider är således något som troligtvis aldrig kommer att försvinna. Det finns väldigt många olika snapsvisor och man kommer på nya och fler snapsvisor hela tiden.
Vad är en snapsvisa?
En snapsvisa är en liten trudelutt som man sjunger innan man utbringar en skål och skålar med gästerna runt bordet. Man skålar ofta med en nubbe och/eller en shot brännvin. Snapsvisorna är ofta en känd melodi men med en annan text. Texterna är ofta lättsjungna och roliga för att alla enkelt ska kunna sjunga med. Det är ett roligt sätt att umgås tillsammans med sina nära och kära. Som nämnts ovan försöker man utveckla snapsvisorna och komma med nya och varierande texter. Det finns de snapsvisor som alltid kommer finnas, samt är mest kända. Man har också utformat snapsvisor för att de ska matcha respektive årstid, det vill säga julsnapsvisor till julen, sommarsnapsvisor till sommaren, påsksnapsvisor till påsken och så vidare.
Kända julsnapsvisor
De mest kända julsnapsvisorna är ”hej tomtegubbar”, ”tomtarnas julnatt”, ”morsgrisar är vi allihopa”, ”en sockerbagare”, ”ritsch ratsch filibom bom bom”, ”nu är det jul här i vårt hus”, ”å jänta å jag”, samt ”midnatt råder”. Dessa klassiska julsnapsvisor och många fler sjunger man ofta på julen och är alltså en svensk känd tradition. Den klassiska ”svensken” följer alltid traditionerna och att sjunga julsnapsvisor på julen är inget undantag. Att sjunga julsnapsvisor tillsammans ökar gemenskapen och man får helt enkelt en rolig stund tillsammans. Eftersom de flesta snapsvisor är lätta att hänga med i så blir det också lättare för alla att sjunga med. Med andra ord är julsnapsvisor, liksom andra snapsvisor, ett ypperligt sätt att ha en härlig stund tillsammans, samt inleda julen med, som är en av den mest kända och välbevarade högtiden som finns i Sverige. Idag som nämnts ovan, är det inte lika vanligt att sjunga snapsvisor, som det var förr. Men det förekommer trots allt i en del hushåll.